đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Du har ingen kontroll över ditt molnjag

| | | LĂ€stid: 5 minuter (4606 tecken)

Bildmontage med en mÀnniska i ett moln.

Är molnjag ett bra begrepp för att beskriva den massiva datainsamling om oss alla som stĂ€ndigt pĂ„gĂ„r undrade Carl Heath. Nej, svarade jag, och argumenterade för att digitaljag Ă€r ett bĂ€ttre alternativ.

Sen lÀste jag kommentarerna till Carl Heaths ursprungliga text en gÄng till och fastande för Caroline Levanders. Hon menar att otydligheten i molnjag Àr en styrka och att digitaljag Àr ett sÀmre alternativ:

Digitaljag kÀnns som att det handlar om vad vi sjÀlva visar upp och hur vi Àr nÄbara via nÀtet. Molnjag Àr det dÀr otydliga som vi inte Àr kontrollerbart av oss sjÀlva mer Àn till en del.

Efter att ha funderat nÄgra varv till sÄ har jag nog svÀngt, Ätminstone för stunden: Molnjag fungerar som begrepp.

Molnet Àr en plats #

Molnet Ă€r, precis som jag skrev i mitt första svar pĂ„ frĂ„gan, ett ord som anvĂ€nds som metafor för alla de servrar som Ă€r anslutna till nĂ€tet. Det diffusa begreppet “molnet” Ă€r dĂ€rmed egentligen nĂ„got oerhört konkret: Runt om i stora, vĂ€lkylda byggnader stĂ„r servrar pĂ„ rad och dĂ€r lagras information om vilka webbplatser vi besöker, det Ă€r dĂ€r bilderna vi laddar upp till Instagram hamnar, det Ă€r dĂ€r kontorsprogrammen vi anvĂ€nder via webblĂ€saren finns och sĂ„ vidare.

Molnet Ă€r alltsĂ„ en (eller rĂ€ttare sagt vĂ€ldigt mĂ„nga) fysiska platser. Det prefix som jag föreslog – digital – handlar inte om plats utan om format. Att informationen om oss Ă€r digital och inte analog Ă€r i sammanhanget en nyckelfaktor. Det Ă€r det digitala som gör det möjligt att snabbt och enkelt lĂ„ta algoritmer anvĂ€nda den som underlag nĂ€r slutsatser gĂ„r.

Men i diskussionen om den personliga integriteten Àr platsen kanske Ànnu viktigare. För anledningen till att algoritmerna kan dra sina slutsatser Àr att vi lÀmnat ifrÄn oss data om oss sjÀlva. Medvetet eller omedvetet. Att den finns i molnet Àr dÀrför minst lika viktigt som att den Àr digital.

Precis som Caroline Levander tror jag att det finns stor sannolikhet att man lÀser digitaljag som den bild en mÄlar upp av sig sjÀlv pÄ nÀtet, den som en till stor del har (Ätminstone upplevd) kontroll över.

Molnjaget ibland skrÀmmande avslöjande #

Molnjaget Àr dÄ den spegelbild av oss som gÄr att sammanstÀlla utifrÄn all den information som finns om oss pÄ nÀtets alla servrar. I vissa avseenden Àr det en bild som inte alls stÀmmer med hur vi Àr som personer. I andra avseenden sÀger den mer om oss Àn vi vill erkÀnna1. Och i vissa avseenden kan vi inte ens förestÀlla oss vare sig vilken information vi lÀmnar i frÄn oss eller hur den kan anvÀndas.

Jag har under ett Ärs tid jobbat med ett stort researchuppdrag som handlar om hur den tekniska utvecklingen pÄverkar medborgarnas integritet. I det arbetet har jag stött pÄ mÄnga nya exempel som jag sjÀlv aldrig hade reflekterat över eller ens kunnat förutspÄ.

Ett exempel handlar om unika rörelsemönster i rörlig film. Att vi alla har unika rörelsemönster kÀnde jag till sen tidigare, att gÄngstilen avslöjar oss. Det innebÀr att det genom bildanalys av en film frÄn en övervakningskamera i teorin gÄr att identifiera personer Àven om det inte Àr möjligt att se deras ansikten. Men i mitt researcharbete lÀrde jag mig att forskare ocksÄ lyckats göra bildanalys av film frÄn handhÄllna eller kroppsburna kameror och Àven utifrÄn dessa rörelsemönster kunna identifiera personer. Har man en film som man med sÀkerhet vet att personen X har spelat in kan man sedan ta reda pÄ om filmerna Y och Z Àr inspelade av samma person2.

Ett annat exempel handlar om nÀr mitt molnjag korreleras med alla andras molnjag. Det kan till exempel innebÀra att du trots att du har vÀldigt högt kreditbetyg Àn dag fÄr kreditgrÀnsen pÄ ditt kreditkort sÀnkt av den enda anledningen att du rÄkat göra inköp i en butik dÀr andra kunder har varit dÄliga pÄ att Äterbetala sina krediter3.

Ett tredje exempel handlar om wifi-kretsarna i vĂ„ra bĂ€rbara prylar. Är det trĂ„dlösa nĂ€tverket aktiverat letar telefonen, surfplattan eller datorn hela tiden efter ett trĂ„dlöst nĂ€tverk att koppla upp sig emot. Och medan den gör det avslöjar den samtidigt sin egen nĂ€rvaro pĂ„ platsen. Vilket kan anvĂ€ndas för att skapa en historik över enskilda individers rörelsemönster4.

Vi behöver massor av ny kunskap #

Av det hÀr följer tvÄ saker: För det första mÄste vi i större utstrÀckning Àn hittills börja inse vilken information vi faktiskt lÀmnar i frÄn oss. För det andra mÄste vi i större utstrÀckning Àn hittills börja inse vilka slutsatser andra drar om oss utifrÄn informationen.

Och en slutsats av detta Àr att det Àr en utmÀrkt idé att införa programmering i grundskolan. Inte för att alla, eller ens en majoritet, av eleverna ska jobba som programmerare i framtiden. Men för att alla, oavsett vad de ska jobba med, behöver ha en förstÄelse för hur datorer fungerar och att det Àr andra mÀnniskor som bestÀmmer hur de ska anvÀndas.

För ingen av den datainsamling eller den analys som sker och kommer att ske Àger rum pÄ datorernas initiativ. Det Àr inte tekniken som stÄr för integritetsintrÄngen.

Det Àr andra mÀnniskor.


  1. Det Ă€r bland annat dĂ€rför det blev sĂ„ kraftiga reaktioner nĂ€r Google gör anvĂ€ndarnas sökhistorik tillgĂ€nglig pĂ„ history.google.com. Förvisso lösenordsskyddat, men Ă€ndĂ„ i ett sammanstĂ€llt, nedladdningsbart format. Ett argument för att aktivera tvĂ„faktorsinlogg hos Google skrev jag i vĂ„ras. ↩

  2. 4 seconds of body cam video can reveal a biometric fingerprint, study says, ArsTechnica. ↩

  3. 'GMA' Gets Answers: Some Credit Card Companies Financially Profiling Customers, ABC. ↩

  4. Terrorism, Tracking, Privacy And Human Interactions, 44con. ↩